ASK har gjort en forskel i 90 år og dag er skolen mere aktuel end nogensinde

Der var indisk buffet, stand up, vandpibecafé, musik og barer med og uden alkohol, da Akademisk Studenterkursus den 28. november 2014 fejrede sit 90-års jubilæum med en fest for skolens kursister og ansatte. Og der er masser at fejre, for her næsten 100 år efter, at 'mønsterbrydernes skole' blev grundlagt, har Akademisk Studenterkursus i den grad stadig sin berettigelse og tør gå nye veje for at give alle muligheden for en uddannelse.

I en tid, hvor 'inklusion' og 'at bryde den sociale arv' er buzzwords i den offentlige debat, kan Akademisk Studenterkursus bryste sig af at have banet vejen for et utal af ikke-akademikerbørn igennem de sidste 90 år. Og gennem tiden har skolen formået at forny sig, hele tiden med det samme mål om uddannelse for alle for øje. Siden 2012 har Akademisk Studenterkursus således som det første  gymnasiale uddannelsessted i Danmark udbudt arabisk som 2. fremmedsprog. Skolen er siden vokset eksplosivt, og ved skoleårets start i 2014 havde Akademisk Studenterkursus det største antal ansøgere i mange år fordelt på fem førsteårsklasser. Og fra 2015 tager skolen endnu et nyt skridt, når også kinesisk bliver udbudt som  fremmedsprog. Visionen er blandt andet at ruste kursisterne til at navigere i en globaliseret og mangfoldig verden – også den de møder på Nørrebro.

"På Akademisk Studenterkursus er forskellighed og mangfoldighed nøgleord, og skolen holder fast i at have højt til loftet og plads til alle. Vi tager hånd om individet, og man kan altid svinge ind forbi rektors kontor og få en snak.Til gengæld forventer vi, at eleverne respekterer skolens værdier og er parate til at gøre en indsats," fortæller Kristen Skydsgaard, konstitueret rektor for Akademisk Studenterkursus.

Det var i 1924, at Akademisk Studenterkursus, med Valdemar Andersen som idémand, først så dagens lys. I en tid, hvor gymnasiet var forbeholdt de få, blev der åbnet op for at unge voksne, som havde evnerne men manglede midlerne, fik mulighed for at tage en adgangsgivende studentereksamen. Siden har prominente navne som Johannes Sløk, Benny Andersen og Dan Turèll sikret sig en studentereksamen på Akademisk Studenterkursus, og det var også her, at Ida fra DR's tv-serie "Krøniken" fik huen på. 

Selv om gymnasiet siden er blevet alment tilgængeligt, betyder det ikke, at Akademisk Studenterkursus er blevet overflødiggjort. Studenterkurserne dækker stadig et behov i det danske uddannelsessystem for at tilbyde unge mennesker alternative veje til en studentereksamen. Her er der mulighed for at starte på en frisk og hurtigt komme videre med den uddannelse, man går og drømmer om i et trygt miljø, hvor man er tæt på underviserne, og der er rum til at få ekstra støtte og opbakning, hvis man har behov for det.